Powered by Bravenet Bravenet Blog

29-4-2009

2:23

Frågor och svar om novelltävlingen

Vad är maximal längd på bidrag?

Maximalt 50 000 tecken (inkl blanksteg och skiljetecken) rekommenderas.
 
Får jag skicka flera bidrag?

Ja, så många som du vill. (Som mest har tävlingen fått drygt 100 bidrag, varav ca 10 bidragsgivare sände fler än ett bidrag!)

Får novellen ha varit publicerad förut?

Inte i tryckt form. Det gör dock inget om novellen varit publicerad elektronisk någonstans ute på nätet. På SKRIVA-listan postas ofta "drafts" av noveller för kommentarer. Det är en av poängerna med listan.
 
Får jag vara anonym.

Nej. Ange ditt namn (inte någon pseudonym). Din mailadress får vi automatiskt som avsändare på ditt mail. Men skriv gärna mailadressen för eller efter novelltexten ändå, för säkerhets skull.
 
Jag vill ju skicka min avancerat formaterade Word-fil!

Nej tack! Skicka endast ren text. Vi kan säkert inte läsa ditt konstiga textformat och Word kan innehålla elaka makron. Du skickar ren text (ASCII) genom att markera texten i din ordbehandlare, välja kopiera, öppna ett blankt mail, och sedan klickar du för att klistra in texten i mailet.
 
Hur utses vinnarna?

Av en jury, som består av tre personer med författar- och förlagserfarenhet. 2009 består juryn av författaren Karolina Bjällerstedt-Mickos, förlagsredaktören Jörgen Peterzén och författaren Niklas Krog. Novellerna sållas i två omgångar, ungefär som i schlagerfestivalen (först semifinal och sedan en final med de mest lovande). Förutom de tre penningpriserna kan juryn också ge noveller hedersomnämnanden.
 
Måste man vara medlem av SKRIVA-listan?

Nej. Men det kan inte skada. På SKRIVA publiceras underhandsinfo om Fantastiknovelltävlingen, där står tävlingsresultaten först och senare de noveller som placerat sig i prislistan. Dessutom är SKRIVA i sig ett forum för info om novellskrivande, fantastik och relaterade kulturfrågor, man kan posta noveller för kommentarer, läsa andras noveller, delta i debatter m m (listan är omodererad och med mellanhög volym). För att gå med klicka till höger på http://www.skriva.bravewriting.com eller sänd ett mail till skriva-request@freelists.org (med subject/ämnesrad: subscribe).
 
Vad är bakgrunden till att Fantastiknovelltävlingen ibland anges som den äldsta?

...den äldsta i E-mailbaserad form, och bästa! När vi år 2000 utlyste vi det som kallades Första Fantastiska E-novelltävlingen var det också den första öppna tävlingen (tidigare hade t ex SKRIVA interna tävlingar i några år) där bidrag skulle sändas in elektroniskt. Andra novelltävlingar hade innan dess hade krävt bidrag i det klumpiga pappersmanusformatet. Fantastiknovelltävlingen (som namnet sedemera blev) var en pionjär i att vara helt och hållet E-baserad. Andra novelltävlingar har sedan tagit efter detta.
 
Något mer jag bör veta?

Skriv "Tävlingsbidrag" i rubriken (subject/ämnes-rad för mailet). SKRIVA förbehåller sig möjligheten att posta vinnarbidrag på sin E-postlista (dock INTE på denna site). Det har länge funnits och finns tankar på att göra en antologi av gångna års bästa tävlingsbidrag (intresset från förlag som kontaktats har dock varit mindre än ljumt - men vi får inte helt ge upp hoppet!). F ö är Fantastiknovelltävlingen intresserad av samarbetspartners som kan erbjuda sponsring, bokpriser, tjänster av nytta för tävlingen o dyl. Kontakta ahrvid@hotmail.com. Skriv gärna en notis om Fantastiknovelltävlingen på din site, eller sprid info om den på annat vis. SKRIVA är en ideell grupp och Fantastiknovelltävlingen drivs lika ideellt - av kärlek till novellskrivande! - och uppskattar stöd och hjälp.

Slutligen: Varför är info på SKRIVA:s site ibland konstigt daterad?

Ibland används en falsk datering för att sortera texter i rätt ordning. De senaste posterna på siten har fått någorlunda korrekta datum, men datum för äldre saker kan vara "fingerade". Bravenets blogvertyg sorterar automatiskt efter datum. Bry dig inte om detta!

0 Comment(s).

There are no comments to this entry.